Medical Taping Concept

De basis van het Medical Taping Concept (MTC) werd in de jaren zeventig gelegd in Japan en Korea. Hier werden destijds tapemethodes ontwikkeld vanuit de gedachte dat beweging en spieractiviteit essentieel is om gezondheid te behouden of te herstellen. De achterliggende gedachte is, dat spieren niet alleen nodig zijn voor beweging maar daarnaast ook bepalend zijn voor onder andere de doorbloeding, lymfecirculatie en de lichaamstemperatuur. Als spieren niet goed functioneren, kan dat dus een scala van klachten en aandoeningen geven.

Effecten en indicaties

Het toepassingsgebied van MTC is erg breed en is daardoor voor u als patiënt erg aantrekkelijk. Het kan gebruikt worden als (na)behandeling van blessures, reduceren van ontstekingen of vochtophopingen (oedeem en haematomen), pijndemping, houdingscorrecties, ondersteunen van de gewrichtsfunctie en overbelastingsklachten. Ook neuro-reflectoire beïnvloeding (hoofdpijn, COPD) behoort tot de mogelijkheden.

Hoe werkt het?

De elastische tape zorgt ervoor dat de opperhuid wordt opgetild, waardoor het volume van de tweede huidlaag met daarin de haarvaten, groter wordt. Hierdoor ontstaat een betere doorbloeding, waardoor afvalstoffen sneller worden afgevoerd en voedingsstoffen sneller worden aangevoerd. Tevens wordt door de liftende werking van de tape de druk op de zenuwen minder waardoor de pijn vermindert dan wel verdwijnt. Door het continu stimuleren van het natuurlijke genezingsproces van het lichaam zelf, in combinatie met het meerdere dagen kunnen dragen van de tape, zorgt de tape voor een unieke 24-uur per dag behandeling. Gevolg: een afname van de pijn en een sneller herstel.