Onze fysiotherapeuten werken volgens de richtlijnen van het RIVM

Bekkenfysiotherapie

Wat is bekkenfysiotherapie? 

Bekkenfysiotherapie is therapie voor alle klachten van lage rug, bekken en bekkenbodem. Dit kunnen pijnklachten zijn, maar ook klachten bij plassen, ontlasting of vrijen. Vaak wordt bij bekkenfysiotherapie gedacht aan zwangere vrouwen. Dit is een onderdeel van de therapie, maar zeker niet het enige onderdeel. Klachten kunnen voorkomen bij vrouwen (zwanger en niet zwanger), maar ook bij mannen en bij kinderen. 

Wat is de bekkenbodem? 

De bekkenbodem ligt aan de onderkant van het bekken, het is dus precies zoals het zegt de bodem van het bekken. Deze bekkenbodem heeft meerdere taken. Naast het dragen van de organen in het bekken, heeft de bekkenbodem  een functie bij het plassen, ontlasten en vrijen. En bij het ophouden en tegenhouden van urine en ontlasting. 

Wanneer kan ik naar de bekkenfysiotherapeut gaan?

De bekkenfysiotherapeut is gespecialiseerd in klachten bij: 

  • Lage rug- en bekkenklachten 
  • Verlies van urine en/of ontlasting 
  • Moeite of problemen met plassen en/of ontlasten 
  • Obstipatie 
  • Problemen tijdens het vrijen: zoals pijn, niet kunnen vrijen en erectieproblemen 
  • Zwangerschap gerelateerde pijnklachten. (lage rug- of bekkenpijn) 
  • Recidiverende blaasontstekingen 
  • Verzakkingsklachten 

Wat kunt u verwachten van het onderzoek en de behandeling? 

Tijdens de eerste behandeling wordt er meestal veel aan u gevraagd. Het verdere onderzoek is afhankelijk van de klacht. Er is een mogelijkheid dat de bekkenfysiotherapeut een inwendig onderzoek wilt uitvoeren. Dit om een goed beeld te krijgen van de functie van uw bekkenbodemspier. Dit onderzoek is altijd optioneel en u kunt altijd aangeven dat u dit niet op prijs stelt! Ook therapie van de bekkenbodem kan doormiddel van inwendige biofeedback gebeuren. 

De bekkenfysiotherapeut zal u altijd zo veel mogelijk uitleggen over de mogelijke oorzaak van uw klacht, maar ook over de opties van de onderzoeken en de behandelingen. 

Zwanger en pijnklachten van het bekken en/of lage rug? 

Tijdens de zwangerschap verandert er veel in uw lichaam. Het kan voorkomen dat er in de zwangerschap of na de bevalling pijnklachten van bekken en/of lage rug ontstaan. Het is dan goed om een keer naar de bekkenfysiotherapeut te komen. Hier kunt u tips, adviezen en oefeningen krijgen om de zwangerschap zo goed mogelijk door te komen. Of als de klachten na de bevalling ontstaan, om zo snel mogelijk weer pijnvrij te kunnen bewegen.