Onze fysiotherapeuten werken volgens de richtlijnen van het RIVM

Handtherapie

Uw hand en pols zitten ingewikkeld in elkaar. Botten, spieren, pezen en banden zorgen er samen voor dat u uw hand op eindeloos veel manieren kunt bewegen: met veel kracht of juist met ongelooflijke precisie. Uw hand is echter ook kwetsbaar. Door een ongeluk, door overbelasting of door slijtage kunt u allerlei klachten krijgen. En dat kan u behoorlijk belemmeren bij uw dagelijkse bezigheden. Een goede behandeling door ervaren specialisten is dan belangrijk.

Wat is handtherapie?

Handtherapie houdt zich bezig met het behandelen van functiestoornissen van spieren, pezen, banden, botten, gewrichten, zenuwen en huid en wordt uitgevoerd door gespecialiseerde fysiotherapeuten die zich helemaal hebben toegelegd op de behandeling van hand, pols en arm.

Wat is een handtherapeut?

Een handtherapeut is een fysiotherapeut of ergotherapeut die speciaal is opgeleid voor het behandeling van klachten aan de hand, pols en/of (onder) arm. Door een gerichte aanpak en specifieke kennis krijgt u de best mogelijke behandeling en begeleiding. U kunt daardoor sneller weer functioneren, werken, uw hobby uitvoeren en/of sporten.

De handtherapeut verzorgt het revalidatieproces na een operatie, maar kan ook conservatief (dus zonder operatieve ingreep) behandelen bijvoorbeeld na een ongeval of na overbelasting. Er zijn veel verschillende behandelmogelijkheden, die altijd precies afgestemd worden op uw klachten en beperkingen.

Het streven hierbij is om weer zo optimaal mogelijk te functioneren in het dagelijks leven. Bij de behandeling van uw klachten werken fysiotherapeuten en ergotherapeuten vaak samen aan uw herstel.

We doen het samen!

Belangrijk om te weten: handtherapie is vaak een langdurig en intensief traject, waarbij uw medewerking en inzet van groot belang is. Afhankelijk van de ernst van de aandoening kan ook de duur van de therapie variëren. Het kan zijn dat u met een pijnlijke spier na drie keer behandelen en de juiste adviezen al vooruit kunt. Maar na een operatie of bij uitgebreid letsel kan de nabehandeling soms wel een jaar duren. Vooral in het begin is de behandelfrequentie heel hoog. Want juist in die periode is de meeste winst te behalen.

Onze handtherapeut gaat voor een efficiënte en optimale aanpak, maar uw eigen motivatie om thuis te werken aan uw herstel is net zo belangrijk! Of de therapie nu lang of kort duurt: het is heel belangrijk dat u de voorgeschreven oefeningen en adviezen thuis nauwkeurig opvolgt!

Bij Fysio & Fit Hellevoetsluis is Floris de Ruiter onze handtherapeut. Hij heeft zijn opleiding bij de Xpert Clinic gevolgd en werkt hierdoor volgens deze protocollen.

Met welke klachten kunt u onder andere bij ons terecht?

  • Pols-, hand- en vingerverwondingen die zijn behandeld zonder operatie. Dat kan een breuk zijn of een gewricht dat uit de kom is geweest.
  • Pols-, hand- en vingerverwondingen die zijn behandeld met een operatie. Zoals bijv. carpaal tunnelsyndroom, Ziekte van Dupuytren, amputatie of re-implantatie van bijv. een vinger.
  • Overbelastingsklachten: KANS (Klachten aan Arm, Nek en/of Schouder); voorheen RSI. Voorbeelden zijn: peesontstekingen en peesschede ontstekingen zoals een tenniselleboog, triggerfinger (haperende vinger) en de ziekte van De Quervain.
  • Gewrichtsslijtage en gewrichtsontstekingen, zoals artrose en reumatoïde artritis.
  • (Onbegrepen) polsklachten.
  • Neurologische aandoeningen zoals: carpaal tunnelsyndroom, Pronator Teres syndroom, zenuwbeschadiging als gevolg van een trauma.
  • CRPS (Chronisch Regionaal Pijnsyndroom) voorheen posttraumatische dystrofie.

U kunt bij ons direct, dus zonder verwijzing van de huisarts of specialist, een afspraak maken. Mocht u een vraag hebben dan kunt u ons uiteraard ook altijd bereiken via balie@fysiofithellevoetsluis.nl of floris@fysiofithellevoetsluis.nl of via telefoonnummer 0181-322865